Mertens bestaat sinds 1953 en is een belangrijke handelsspeler in de agrarische sector voor producten als gewasbeschermingsmiddelen (chemisch en biologisch), meststoffen, substraten, zaden, techniek, folies etc.
In de jaren die volgden werden de activiteiten steeds verder uitgebouwd en ook verbreed naar de tuin- en openbaar groenbranche (in 1982 ondergebracht onder de naam Groenselekt). Daarnaast zijn in 2009 alle activiteiten met betrekking tot bedrijfskleding, persoonlijke beschermingsmiddelen en hygiëneproducten ondergebracht onder de naam Mertens Safety.
Om de samenwerking en gezamenlijke kracht binnen de Mertens Groep ook extern te profileren zijn met ingang van 2013 alle activiteiten samengebracht onder één vertrouwde naam in één uniforme huisstijl: Mertens.
Mertens heeft naast het hoofdkantoor en het centraal magazijn te Horst ook nog vestigingen in IJsselmuiden en Poeldijk.
De historie van Mertens in vogelvlucht…
1953: Familiebedrijf met handel in gewasbeschermingsmiddelen te Baarlo
1967: Overname van Fa. Driessen Horst
1982: Oprichting Groenselekt B.V., groothandel voor de tuin- en
groenbranche
1988: Overname Mertens Bedrijven door Schering Agro
1994: Mertens wordt mede-aandeelhouder van Merulin in Geldern (D)
1995: Nieuwbouw en centralisatie Mertens te Horst
1996: Marubeni wordt aandeelhouder van Mertens
1999: Overname van Bosman te IJsselmuiden
2001: Oprichting GO B.V.
2009: Overname van Hans van der Elst te Poeldijk
2013: Alle activiteiten onder één naam: Mertens
\
... het verhaal van Jan Heurkens |
Jan Heurkens, geboren 21 juli 1945 in Bergen was van 1988 Tot 1996 directeur van de Rabobank Sevenum die per 1 januari 1996 fuseerde met de Rabobank Maashorst. Hij werd naast directeur Strategische Projecten ook plaatsvervangend algemeen directeur. Op 24 juli 2001 stierf Jan aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Hij was gehuwd met Gerda Heurkens-Teluy en vader van Laury en Alex en woonde in Sevenum. Jan was een dynamisch persoon, die heel goed kon luisteren naar anderen en op basis daarvan zijn standpunt bepaalde. Dat ging vaak gepaard met pittige discussies, maar daarmee werd zijn inzicht in de materie alleen maar groter. Wanneer Jan zijn standpunt had ingenomen, was hij daar moeilijk van af te brengen, maar uiteindelijk ook flexibel genoeg om zijn standpunt in te ruilen voor een beter. Hij was ook een plezierig persoon, die met kwinkslagen gesprekken vlot kon trekken. Als directeur Strategische Projecten, kreeg Jan de taak om de inzichten in de ontwikke-lingen op het platteland van Noord Limburg, om te zetten in projecten, die zouden bijdragen aan veranderingen, met een actief bedrijfsleven en bewoners. Daartoe bracht Jan de Gemeenten Horst, Grubbenvorst en Sevenum, de LLTB Horst, LLTB Sevenum en de Rabobank Maashorst bij elkaar, om samen de stichting Dynamisch Platteland in het leven te roepen. Romé Fasol werd voorzitter en Jan projectleider. Hij zorgde met zijn enthousiasme en energie ervoor dat vele projecten werden uitgevoerd. Want een van Jan’s sterke punten was het op een juiste wijze delegeren van werkzaamheden. We noemen in de uitvoering van Stichting Dynamisch Platteland o.a. de volgende activiteiten: Uitvoeringsprogramma Groote Molenbeek, Stichting Gilde van Streekrestaurants Peel en Maas, Stichting Culinair Erfgoed.
Daarnaast was Jan in zijn functie van directeur Strategische Projecten (mede-) initiator van projecten die hetzelfde doel nastreefden als Dynamisch Platteland, zoals: Stichting Aqua Zuid Oost Nederland, Know House BV Zon Garden BV Glastuinbouwproject Californië Glastuinbouw Toekomst Waarde Enzovoorts.
Via vele projecten heeft Jan Heurkens ervoor gezorgd dat het platteland van Noord Limburg zich ontwikkeld heeft tot een actieve regio die mede door samenwerking, vooropgestelde doelen heeft weten te bereiken. Helaas heeft hij zelf niet alle activiteiten die hij opstartte kunnen afwerken, vanwege zijn tragische overlijden in 2001.
Stichting Dynamisch Platteland, en via haar, de regio Noord Limburg, is Jan Heurkens veel dank verschuldigd. |
Stichting Dynamisch Platteland, en via haar, de regio Noord Limburg, is Jan Heurkens veel dank verschuldigd. |
......het verhaal van Fien Cornelissen-Weijs
|
Fien Cornelissen-Weijs werd geboren op 23 maart 1940 in Horst. Ze groeide op in een boerengezin, waar altijd hard gewerkt moest worden. Op 2 mei 1962 trouwde ze met Piet Cornelissen. Na een start in de Meterik, verhuisde ze in 1965 naar het ouderlijke huis van Piet in Leunen. Samen met hun 5 kinderen hadden ze prachtige jaren op de boerderij, waar Piet de koeien verzorgde en Fien te vinden was bij de varkens. Fien was een bescheiden, zorgzame, hartelijke, altijd ijverige, beetje eigenwijze, ondernemende vrouw.
Met al dat harde werken op de boerderij, eerst samen met haar man Piet, maar ook nog steeds toen zoon Pieter het bedrijf overgenomen had, is het prachtig bedrijf Cornelissen Varkens neergezet. Een mooie beloning op het gezamenlijke werk was het winnen van de Venrayse Ondernemersprijzen op 5 januari 2012.
Na een strijd van 5 jaar heeft Fien op 6 april 2012 veel te vroeg afscheid van ons moeten nemen.
Liefdevolle echtgenote, os mam, super oma….
Os mam, 5 jaar vechtend tegen haar ziekte.
Nooit geen geklaag, altijd positief.
Uit eindelijk het gevecht toch verloren.
Os mam, liefde volle echtgenote van pap.
Hard werkend samen op het boerenbedrijf.
En bijna 50 jaar gelukkig getrouwd.
Os mam, 5 kinderen groot gebracht, vol liefde en zorg.
En ons gevormd naar de personen die we nu zijn.
Os mam, Super oma, van 14 kleinkinderen.
Stond altijd klaar om op te passen,
likje verf voor de baby kamer,
of een lapje stof voor een kleding stuk.
Os mam, ijverig, liefde vol, zorgzaam, zuinig,
ondernemend, bescheiden, besluitvaardig, sterk!!
Mam, bedankt voor het leven.
In jouw voetsporen zullen wij verder gaan,
In onze herinnering blijf je voor altijd bestaan.
Familie Cornelissen.